fbpx

Ofte stillede spørgsmål

Jul med delebørn

…det lyder næsten som titlen på en julekalender, men faktum er, at julen med delebørn kan være en lidt svær tid, en tid med afsavn, mange forskellige behov, logistik og følelser i spil.

Julen indbyder jo til, at vi samler vores familie, og der dufter af samvær og hygge i hinandens selskab. Men hvad nu hvis man ikke kan samle sin familie, men derimod skal undvære….så kan julen for både voksne og børn blive svær. Der er derfor lige nu, en del, der henvender sig til mig ift. at få rådgivning om, hvordan man bedst som både voksne og børn, kommer igennem denne tid.

Jeg har derfor samlet nogle af de overvejelser, jeg gør mig omkring julen, og det er mit ønske, at jeg med dette indlæg kan inspirere dig til at få den bedst mulige jul.

Min erfaring siger mig, at rigtig mange skilsmissefamilier går igennem de samme faser ift. julen.  Derfor vil jeg gerne præsentere dig for disse faser, og give input til, hvad I voksne skal være opmærksomme på i hver fase.

1 jule-fase : Vi er skilt – men vi er fortsat sammen juleaften alle sammen

Denne fase er typisk for mange den/de første juleaftener efter skilsmissen. Her er bruddet stadig så nyt, og ingen af forældrene ”nænner” at splitte op. Det kan også ofte være børnene selv, der spørger, ”jamen hvad med juleaften?”. Og her bliver det bare nemmest at svare, at den holder vi stadig sammen. Alt efter, hvordan I har det samme, er det fint at gøre. For mange, kan det samtidigt også blive liiiidt anstrengt, og det kan føles lidt, som om, at alle ”holder vejret”. Alligevel kan det sagtens blive en god aften, og det kan være en god start som dele-familie.

 • Lav tydelige aftaler; hvor skal vi være, hvor længe skal vi være sammen. Mærk efter, hvor du kan ”give dig”, og hvor du fx skal sige fra. Fx er det måske okay at holde juleaften sammen, men ikke at sove i samme hus/køre sammen i bilen op til bedstemor osv.
 • Hold fokus på børnene – heldigvis så smitter stemning – og børnenes juleglæde smitter også 🙂
 • Hold også fokus på, at det faktisk er godt gået af jer, at I trods alt, kan stå sammen her juleaften. Så hold fokus på at I lykkes med denne her jul sammen. (også selvom noget af det måske er svært)
 • Mange forældre vælger også at give børnene fælles julegaver, hvilket kan være et fint signal til børnene om, at selvom vi er skilt – er vi stadig fælles om at være forældre
 • Bedsteforældrene er også ofte i denne fase ”ramt af skilsmissen”. Er I sammen med dem i julen, kan det være en god idé på forhånd at ”alliere sig” med dem. Sig; ”vi har brug for jer, brug for at vi alle hjælper hinanden med at skabe så god en juleaften som muligt”.

 

 1. jule-fase: Børnene skiftes til at være hos enten mor eller far

AU… det gør ondt at skulle undvære -både for børn og voksne. På et tidspunkt, er der dog noget naturligt i for mange at gå over i denne fase.

 • forbered børnene – sig dèt til børnene i god tid, det skaber ro hos børn, når de ved, hvad de skal
 • anerkende både hos dig selv og dine børn, at det er svært og kan være sorgfuldt at undvære hinanden. Det er okay, at det er sådan.
 • husk – nogle gange er det sværest FØR selve juleaftenen, det er ofte vores tanker og bekymring inden, der er værre end selve juleaften
 • skal du undvære dine børn juleaften; så gør noget godt for dig selv; skab evt. en helt anden jul for dig
 • har du børn, der savner den anden forælder juleaften – så rum dét, giv en ekstra krammer –og – hjælp barnet med at ”klikke ud af savnet” igen, når du har anerkendt, at det er svært. 
 1. julefase: Vi har nye partnere, dine børn og mine børn og hvad gør vi nu:

Denne fase er ofte nogle år efter skilsmissen, hvor du og måske også børnenes anden forælder har nye kærester, der måske også har børn. Her er hele kunsten med at skabe en god dine-mine-konstellation i fuld gang. Og så blev det jul. Her kan også komme mange følelser i spil, for hvad er rigtigt at gøre her.

 • Tag én jul af gangen – se på jeres dine og mine børn, hvad er deres behov lige nu og her i denne jul
 • Mærk efter og tal med hinanden om; er det DE VOKSNES behov, at I skal samle ”hele flokken”, hvis ja… så er det en god idé at vente
 • Husk – at vi voksne ofte er foran og er kommet længere med ift. at komme videre i vores nye forhold, end børnene er. Så hold øje med, at I ikke propper jeres nye drømme omkring at være en sammenbragt familie ned over børnenes hoveder juleaften.
 • Alt efter børnenes alder, kan det være godt at inddrage børnene i planlægningen af julen, hvis I vælger at holde den sammen. Så de føler, de bliver hørt og set ift. deres ønsker.

Der findes ikke en fuldstændig opskrift på den gode jul med delebørn (og det gør der jo heller ikke i kernefamilien).

Jeg håber, at du fandt inspiration i nogle af de erfaringer og overvejelser jeg har gjort mig – så du kan komme tættere på at skabe en god jul for dig og dine børn ligegyldigt hvilken julefase, I må befinde jer i.

Sidder du tilbage med følelsen af, at det i din familie, er mere komplekst end denne artikel kunne hjælpe dig med, at du velkommen til at sende mig en mail eller booke en tid til konsultation; enten via telefon eller personligt fremmøde.

 

De bedste julehilsner Anne Hartung Holm

Fra du køber onlinekurset til sammenbragte familier, har du ubegrænset adgang i 6 mrd. D.v.s. du kan se og gense videomodulerne så mange gange du finder det nødvendigt.

Arbejdsarkene kan du også se og printe ligeså mange gange du finder det nødvendigt – Bare husk, at kurset er personligt for dig og din sammenbragte familie – og må ikke udlånes til veninder eller videresælges.

Indenfor 5-10 minutter efter du har købt og betalt dit onlinekursus med dit dankort, får du en mail med din adgangskode.

Hvis du betaler via bankoverførsel vil der gå lidt længere, da vi mauelt skal sende koden, når betalingen er gået igennem.

Hvis ikke du modtager din mail, check først dit spamfilter, og mail os derefter på

JA – I får helt klart mest ud af DineMine online kurset for sammenbragte familier, hvis I ser videoerne sammen, og SAMMEN arbejder med indholdet og arbejdsarkene.

Ja, det kan du tro du kan! Inde hvor du laver en bestilling, kan du vælge det, eller de moduler du finder relevante, og så blot købe dem. – Det er naturligvis billigere at købe modulerne som samlet DineMine kursus, end at købe dem enkeltvist.

Anne Hartung Holm

Jeg har arbejdet med børn og familier i 15 år – de sidste 8 år med familierådgivning. Jeg har erfaring med mange forskellige familieproblematikker.
Læs mere her..

Nyhedsbrev

Få gratis input til hverdagen som sammenbragt familie.

Følg os

Vil du se os fra en anden side, og følge med i hvordan vi arbejder. Så følg os på de sociale medier.

Facebook